Trojaanse oorlog
In de Griekse mythologie speelt de Trojaanse oorlog een centrale rol.
De Trojaanse oorlog was een 10 jaar durende oorlog. Het gevecht speelde zich af tussen de Grieken uit de myceemse periode (Achaeërs) en de Trojanen. Er zijn velen verhalen en versies daarvan over de Trojaanse oorlog, en hoe de oorlog is ontstaan en verlopen.
Volgens de Griekse sage is de oorlog begonnen door de bruiloft van Peleus en Thetis. Zowat elke god uit die tijd was uitgenodigd, behalve 1 godin, namelijk Eris. Zij was de god van tweedracht en twist, wat betekend dat ze ruzies veroorzaakte en dingen uitlokte, om het voor anderen te verpesten. Je kunt je daarom wel voorstellen dat ze uit was op wraak omdat ze als enige niet uitgenodigd was op de bruiloft.
Om wraak te nemen gooide Eris een gouden appel de feestzaal in terwijl het bruiloftsfeest in volle gang was. Op de appel stond de boodschap ‘voor de schoonste vrouw’. Hera, de vrouw van Zeus, Athene, de dochter van Zeus en Aphrodite, de godin van de liefde, het verlangen en de schoonheid, wilden alle 3 de appel hebben en eiste de appel voor zich op. Uiteindelijk was de appel voor Aphrodite. Paris de zoon van koning Priamus van Troje heeft de uiteindelijke beslissing genomen om de appel aan Aphrodite te geven.
Waarom hij die keuze heeft gemaakt, is als volgt.
Paris heeft zich laten beïnvloeden door de godinnen. Omdat Aphrodite hem Helena, de gemalin van de Spartaanse koning Menelaüs, als echtgenote aanbood, gaf Paris de appel aan haar. Dat Paris gelijk Helena zou hebben zou wel heel letterlijk zijn dus ging hij samen met Aphrodite vlak na de bruiloft naar Sparta.
Daar ontmoette hij Menelaüs en werd hij erg gastvrij onthaald. Menelaüs ging kort na de aankomst van Paris en Aphrodite naar Kreta. Op dat moment kreeg Paris dus de perfecte kans om Helena voor zich te winnen, wat ook gelukt is met wat hulp van Aphrodite. Ze vertrokken met zijn drieën naar Troje, maar bij aankomst hoorde ze al gelijk dat dat niet helemaal de bedoeling was geweest. Menelaüs had gehoord dat zijn dochter Helena nu met Paris in Troje was en wilde dat de Trojanen Helena terug brachten naar Sparta. Maar de Trojanen wilden Helena helemaal niet weg sturen. Na een stevig gesprek en na het overhalen van Menelaüs werd er plechtig beloofd dat Paris alles voor Helena over zou hebben en haar altijd zou steunen als haar iets zou overkomen.
Toch vertrouwden de Trojanen de situatie niet.
Toch bedacht Menelaüs een plan met anderen goden, onder wie Patroclus en Achilles.
Ze voeren met schepen naar de Troas. Ondertussen waren er aan de kant van de Trojanen al voorbereidingen bezig om de Achaeërs tegen te houden. Paris en Helena moesten trouwen en daar mocht Menelaüs zich niet mee bemoeien volgens de Trojanen. Hector, de zoon van de oude koning Priamus leidde het leger van de Trojanen. De Trojanen werden gesteund door het leger van de Lyciërs.
Dat leger was onder leiding van Glaucus, Pandarus en Sarpedon. De oorlog verliep moeizaam voor de Achaeërs, hun leger probeerde met onderhandelingen Helena terug te krijgen en zo ook dichterbij de Trojanen te komen om hen te kunnen verslaan. Die onderhandelingen werden niet doorgevoerd en zo ging er een aantal jaar voorbij.
Wel vernielde de Achaeërs dorpjes rondom Troje, maar nog steeds geen succes met het veroveren van de stad zelf. Rondom de Trojaanse stad stond een tentenkamp waar de pest in uitbrak in het 10e jaar van de oorlog.
De dood van Achilles hield de oorlog zeker niet op maar zou er binnenkort juist een overwinning plaats vinden voor de Achaeërs.
Het standbeeld van de godin van Troje werd namelijk gestolen, maar Troje bleef nog steeds overeind staan. Door de Achaeërs werd een plan bedacht om de stad binnen te komen. Er werd gebouwd aan een houten paard, het paard van Troje. De binnenkant van het paard was hol waardoor er in die ruimte een groot deel van het leger zich in dat paard konden verstoppen. Het paard werd aangeprezen als een cadeau voor de Trojanen. Na enige twijfel brachten de Trojanen zelf het paard naar binnen. Ze hebben dus eigenlijk medegewerkt aan de verovering van hun eigen stad. Alles verliep goed volgens het plan van de Achaeërs, en ze veroverde de stad. De gehele Trojaanse stad werd verwoest en lag in puin. Een heel minimaal aantal van het Trojaanse leger is het gelukt om aan de dood te ontsnappen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb